Siirry sisältöön
Lähikuva pulpetilta, jolla avonainen oppikirja, pehmolelukoira, kynä, kumi viivotin, papereita.

Kotieläimet

Eläinten pitoon liittyviä asioita käsittelevät ympäristöterveys-, ympäristönsuojelu- ja elintarvikevalvonta sekä eläintensuojeluviranomaiset.

Lemmikkieläimistä ei ilmoitusta tarvitse tehdä, mutta kanoista, lampaista, hevosista, lehmistä ja muista hyöty- ja tuotantoeläimiksi luettavista lajeista on ilmoitettava viranomaisille.

Ruokaviraston sivuilta löytyy ohjeita, kuinka toimia, kun aloittaa eläintenpidon. Yhteyttä voi ottaa myös oman kunnan maaseutupalveluihin.

Keveimmillään lupaviidakosta selviää pelkällä ilmoituksella terveysviranomaiselle. Jos eläimiä on paljon, tarvitaan ympäristöluvat.

Kanoja hankkivan on rekisteröidyttävä siipikarjan pitäjäksi aluehallintovirastoon. Jos munia annetaan oman talouden ulkopuolelle, tulee kanalasta ottaa salmonellanäytteet säännöllisesti.

Eläimiä hankkivan kannattaa esitellä suunnitelma naapureille ja hankkia etukäteen kirjallinen suostumus. Eläimistä ei saa aiheutua häiritseviä melu- tai hajuhaittoja.

Seura- tai harrastuseläimet

Ilmoita aluehallintovirastoon, jos myyt, välität, vuokraat, kasvatat, valmennat, koulutat, säilytät, otat hoidettavaksi tai käytät opetuksessa seura- tai harrastuseläimiä.

Tee ilmoitus hyvissä ajoin, ennen kuin aloitat toimintasi tai muutat sitä olennaisesti.

Jos pidät seura- ja harrastuseläimiä ammattimaisesti tai muutoin laajamittaisesti, eläinlajeista ja eläimistä on pidettävä ajan tasalla olevaa luetteloa. Eläintenpidossa pitää noudattaa eläinsuojelusäännöksiä.

Kuvassa ruskeavalkoinen ranskanbulldog istuu ja katsoo kameraan.
Ranskanbulldog-Kaapo KUVA : SANNA KORHONEN