Siirry sisältöön
Kesäisessä kuvassa etualalla kuormaaja työssä. Taustalla teollisuushallin rakennustyömaa.

Tontit ja yritysalueet

Rajakankaan yrityspuisto on suunniteltu ja toteutettu yrittäjiä kuunnellen. Tehokkuus ja joustavuus ovat alueen avainsanoja. Yrityspuistoon on varattu tila esimerkiksi teollisuusraiteelle. Jos sellaiselle ilmenee tarvetta, radanrakennus onnistuu helposti.

Tonttien hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä. Kynnys yritystoiminnan aloittamiseen Keminmaassa tai siirtämiseen kuntaan on matala.

Tonttipörssistä löydät ja varaat vapaat liiketontit helposti.

Sopivia tontteja löytyy esimerkiksi teollisuuden toimijoille ja erilaisille logistiikkakeskuksille, kaikissa kokoluokissa. Rajakankaalta ajaa seitsemässä minuutissa Metsä Fibren Kemin tehtaalle.

Rajakankaan yrityspuistoon on kaavoitettu myös kaupan keskittymä, jossa on varaus Meri-Lapin ainoalle kaupan suuryksikölle.

Loistava sijainti

Keminmaan Rajakankaan yritysalue on logistisesti loistavalla paikalla. Yhteys moottoritielle on nopea. Alue sijaitsee noin 10 minuutin päässä Kemistä, 15 minuutin päässä Tornio-Haaparannasta. Oulu ja Rovaniemi sijaitsevat reilun tunnin matkan päässä. Lähellä on kaksi satamaa sekä lentokenttä.

Rajakangas asettuu yritys- ja teollisuusalueen viereen, noin sadan yrityksen ja tuhannen työpaikan keskittymän kupeeseen. Alueella on paljon pieniä teollisuus- ja palveluyrityksiä, kuluttajakauppoja ja majoituspalveluita.

Tontit räätälöitäviä

Rajakankaalla on 45 tonttijaon mukaista rakennuspaikkaa, mutta tonttijako on ohjeellinen ja mahdollistaa räätälöinnin yrityksen tarpeiden mukaisesti.

Asemakaavamääräyksillä säädetään muun muassa Perämerentien (moottoritien) varrella olevien kortteleiden suunnittelusta. Niissä on huomioitava valtatien läheisyys ja imagoarvo, joten suunnitteluratkaisujen ja pihajärjestelyjen tulee olla korkeatasoisia. Alueella Rajakankaantiellä on kaukolämpö.

Rajakankaantielle on valmistunut rautatien alitus vuoden 2024 alussa. Uusi katu yhdistää palvelualueen ja Rajakankaan sekä muodostaa suoran yhteyden Jäämerentielle. Alueella on huomioitu työpaikkapaikkaliikenteen tarpeet sekä kevyen liikenteen ja ulkoilun mahdollistaminen.

Kaavan ja tonttien perustiedot

Seuraavista kaaviokuvista näet asemakaavan sekä kaava-alueen tonttien pinta-alat:

Tonttien yhteispinta-alat ja rakennusoikeudet

  • Kaavamerkintä KTY eli toimitilarakennukset. Pinta-ala 68 003 neliötä, rakennusoikeus 30 601 neliötä.
  • Kaavamerkintä T-kem eli teollisuus, varasto, kemikaalit. Pinta-ala 34 287 neliötä, rakennusoikeus 15 429 neliötä.
  • Kaavamerkintä T-1 eli teollisuus, varasto, logistiikkapalvelut. Pinta-ala 46 978 neliötä, rakennusoikeus 21 140 neliötä.
  • Kaavamerkintä T eli teollisuus- ja varastorakennukset. Pinta-ala 157 447 neliötä, rakennusoikeus 70 851 neliötä.

PInta-alaa yhteensä 306 715 neliötä, rakennusoikeus yhteensä 138 021 neliötä.               

Vuokrausehdot

Rajakankaan alueen tonttien hinta on 7 euroa neliöltä. Neliövuokra on 0,63 euroa neliöltä eli 9 prosenttia myyntihinnasta.

Varattavista tonteista tehdään ensin rakennusvelvoitteella oleva vuokrasopimus. Kun rakentaminen on tehty, tontin voi joko pitää vuokralla tai lunastaa valtuuston kulloinkin hyväksymällä hinnalla.

Varaushakemuksen voi tehdä tonttipörssin kautta.

Hakemuksessa tulisi näkyä varattavan tontin kortteli ja tonttinumero, yrityksen tiedot, hieman perusteluja tilan tarpeelle eli tietoa tulevan rakentamisen laadusta, laajuudesta ja kokoluokasta sekä aikataulutuksesta.

Kunnanhallitus päättää varauksesta ja yhtäaikaisesti sen kanssa vuokrasopimusluonnoksesta, joten vuokrasopimuksen allekirjoittaminen – jos ja kun se tulee ajankohtaiseksi – ei vaadi enää uutta päätöksentekokierrosta.

Varaus on voimassa vuoden ja siitä peritään 500 euron varausmaksu. Tämä maksu hyvitetään ensimmäisessä vuokrassa, mikäli vuokrasopimus tehdään varausaikana.