Siirry sisältöön

Paloturvallisuus

Kotien tulipalot johtuvat yleisimmin tulisijojen tai sähkölaitteiden virheellisestä käytöstä, huolimattomuudesta avotulen käsittelyssä sekä tupakoinnista.

Tulipalon syttyessä reaktioaika on lyhyt, vain kahdesta kolmeen minuuttia. Paras tapa ehkäistä tulipaloja kotona on ennakointi.

Paloturvallisuuden muistilista:

  • Tarkista säännöllisesti palovaroitinten ja muiden hälytyslaitteiden toimivuus. Esimerkiksi talven jälkeen mökille saavuttaessa paristot kannattaa uusia heti.
  • Opettele ja opeta perheenjäsenille turvalliset poistumisreitit palon varalta ja hanki alkusammutusvälineet. Sijoita ne näkyville ja helposti esille saataville.
  • Älä jätä kynttilöitä tai avotulta palamaan itsekseen.
  • Ole huolellinen sähkölaitteiden ja etenkin hellan käytössä.
  • Vältä sisällä ja päihtyneenä tupakointia.

Lisätietoja paloturvallisuudesta ja -määräyksistä löydät esimerkiksi Pelastustoimen tai Lapin pelastuslaitoksen nettisivuilta.

Nuohous

Rakennuksen omistajan tai haltijan on huolehdittava tulisijojen, savuhormien, tikkaiden ja katon turvavarusteiden kunnosta sekä säännöllisestä nuohouksesta.

Tulisijat ja savuhormit on nuohottava riittävän usein. Vakituisissa asunnoissa nuohous on tehtävä vuosittain ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein.

Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on nuohottava ennen käyttöönottoa.

Nuohoojalla tulee olla nuohoojan ammattitutkinto tai talotekniikan ammattitutkinto, jossa on suoritettu nuohouksen osaamisala. Nuohooja kirjoittaa nuohoustyöstä todistuksen, josta tulee selvitä rakennuksen osoite, nuohoustyön suorittaja, nuohouksen ajankohta, tehdyt toimenpiteet sekä havaitut puutteet ja viat.

Nuohouspalveluntuottajat hinnoittelevat palvelunsa itsenäisesti.

Tulisijojen ja savuhormien nuohouksen tarkoituksena on estää palamisjätteen aiheuttama tulipalon vaara. Paloturvallisuuden lisäksi nuohoustoiminnan tavoitteena on energian taloudellinen käyttö, ympäristön suojelu ja ihmisten terveys sekä hyvinvointi.

Säännöllinen nuohous vähentää polttoaineen kulutusta ja edistää täydellistä palamista vähentäen päästöjä ja ympäristön tarpeetonta kuormitusta.