Siirry sisältöön

Väestön varoittaminen ja suojelu

Suomen viranomaiset ovat varautuneet väestön suojelemiseen kattavasti. Sitä myös harjoitellaan säännöllisesti.

Varautuminen väestönsuojeluun tehdään yhdessä. Vastuut jakautuvat kansalaisille, kiinteistöjen omistajille, yrityksille ja laitoksille sekä valtion ja kunnan viranomaisille.

Väestöhälyttimet

Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (7 sekuntia) tai kuuluttamalla annettu varoitus.

Vaara ohi -merkki on minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohi.

Väestöhälyttimillä tehdään 7 sekunnin mittainen koesoitto joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 12. Koesoitto ei aiheuta toimenpiteitä kuulijoille. Kuuluvuutta kysellään säännöllisesti kaupunkilaisilta.

Erheellisesti väestöhälyttimellä annetusta äänimerkistä ei tiedoteta vaaratiedotteella.

Teknisestä viasta tai muusta syystä väestön varoitusjärjestelmällä soitetun erheellisen äänimerkin jälkeen pelastusviranomainen tiedottaa erheellisestä äänimerkistä mahdollisimman pikaisesti alueen väestölle pelastustoimen mediatiedotteella.

Jos kuulet yleisen vaaramerkin, toimi näin

  • siirry sisälle,
  • sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto,
  • avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita,
  • vältä tarpeetonta soittamista hätänumeroon, jotta linja ei ruuhkannu turhaan,
  • pysy sisällä äläkä poistu alueelta, ettet joudu matkalla vaaraan,
  • tiedota vaarasta myös muille lähiseudun asukkaille.

Taloyhtiössä on hyvä selvittää etukäteen, kuinka rakennuksen koneellinen ilmanvaihto pysäytetään hätätilanteessa ja kuka sen tekee.

Ilmanvaihtolaitteiston hätäpysäytyskytkin on merkittävä selvästi. Sen on hyvä sijaita paikassa, jossa asukas voi pysäyttää ilmanvaihdon tulipalon tai vaarallisen aineen aiheuttamassa hätätilanteessa.

Väestönsuojat

Keminmaassa on 15 suojaa, joista yksikään ei ole yleinen. Ne sijaitsevat kunnanvirastossa, isoimmissa kouluissa, kirjasto- ja nuorisotalossa, Keminmaan Energian ja Veden päärakennuksessa, Keminmaan Vuokra-asunnot Oy:n kerrostaloissa sekä yksityisissä rakennuksissa.

Nämä 15 suojaa ovat S1-luokan tiloja eli tavanomaisia kerrostalojen teräsbetonisia väestönsuojia. Väestönsuojat jaetaan luokkiin K, S1, S3 ja S6.

K-luokka on muita kevyempi pienkerros- ja rivitalojen väestönsuoja. S3 on kevyrakenteinen kalliosuoja tai raskas teräsbetoninen. Luokan S6 tilat ovat suuria, vahvarakenteisia kalliosuojia.