Siirry sisältöön

Itäkoski, Länsikoski ja Törmä

Etualalla violetteja horsmankukkia, taustalla kallioista rantaa.

Kunnan pohjoisimmat kylät Kemijokivarressa ovat Itäkoski ja Länsikoski. Koskilaisten yhdistykseen on liittynyt vuonna 2022 myös Länsikosken naapurikylä Törmä. Vastarantojen asukkaita yhdistävät Taivalkosken voimalaitossilta sekä Kosken Voiman kylätalo.

Kylät sijaitsevat entisen Kemijoen suurimman kosken, Taivalkosken, rantamilla. Taivalkoski oli aikoinaan Euroopan parhaita lohen, siian ja nahkiaisen pyyntipaikkoja.

Säännöllistä toimintaa paljon

Kyläyhdistyksen toiminta on vilkasta. Ohjelmassa mainittuihin tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita myös muilta kyliltä. Tapahtumapaikka on Kosken Voima.

  • Kahvakuulaa pääsääntöisesti sunnuntaisin kello 17-18. Kylän omana toimintana.
  • Lentopalloa tiistaisin kello 19-20. Kylän omana toimintana.
  • Kehonhuolto maanantaisin kello 16.50-17.40. Kunnan vapaa-aikatoimen järjestämä.
  • Tanssijumppa maanantaisin kello 18.20-19.05 ja selkäjumppa keskiviikkoisin kello 16.00-17.30. Kivalo-opiston järjestämä.
  • Vauvasta vaariin -kokoontuminen kerran kuukaudessa. Keminmaan seurakunnan järjestämä.

Lippomies, Juopperi ja Vanhatalo

Vesivoimalaitos valmistui 1975, jolloin kosken pauhu hiljeni ja jonkin verran maatakin jäi patoaltaan alle. Muistoksi entisistä kalastuksen kulta-ajoista on itäpuolen rannalle pystytetty Länsikoskella kasvaneen kuvanveistäjä Teppo Laurinollin tekemä Lippomies-patsas.

Kesäinen kuva joenrannalta. Vasemmalla lippoavaa kalastajaa esittävä patsas jalustalla. Kuvattu kohti auringonlaskua.
Lippomies-patsas paljastettiin syyskuun 1988 alussa Itäkoskella. KUVA: TUULA EILITTÄ

Kylissä on myös yritystoimintaa. Maaseutuhotelli Juopperin Kartano on myös juhla-, kokous- ja tapahtumapaikka. Talo on vanha kartano, joka ehti palvella pitkään kunnan vanhainkotinakin. Lisäksi jo 40 vuoden ajan Länsikoskella on toiminut Vanhatalon Puutarha, joka palvelee laajalti seudun asukkaita.

Kyläyhteisö on hieno ja arvokas alue Kemijoen alajuoksulla.

Kosken Voiman talo

Kyläyhdistys on tehnyt kymmenen vuoden vuokrasopimuksen Keminmaan kunnan kanssa Kosken Voiman talosta ja siihen kuuluvasta urheilukentästä. Kentälle ollaan kunnostamassa lisää pysäköintitilaa, sillä nykyinen paikka on liian pieni.

Kosken Voiman talo on kylätoiminnan keskipiste. Länsikosken kyläläiset rakensivat sen talkootyönä 1950-luvun alkupuolella seurataloksi. Kylällä toimi voimistelu- ja urheiluseura Kosken Voima, joka tarvitsi toimintaansa myös urheilukentän. Myöhemmin kiinteistö siirtyi kunnalle.

Siniseksi maalattu puinen seuratalo. Portaat ja sisäänkäynti päädyssä.
Kosken Voiman kylätalo Länsikoskella. KUVA: TUULA EILITTÄ

Talo on palannut juurilleen. Kyläyhdistys kunnosti sen perusteellisesti vuonna vuosina 2018-19. Rahoitus hankkeeseen saatiin Peräpohjolan Leaderilta. Kokonaiskustannusarvio oli liki 100 000 euroa.

Kylän omarahoitusosuus eli 35 prosenttia kustannusarviosta hoidettiin talkootyöllä. Kyläläiset jaksoivat kahden vuoden ajan tehdä runsaasti talkootunteja. Lopputuloksena yhdistys saa nyt nauttia hyvistä toimitiloista.

Ison puutalon maalaustöissä kahdeksan ihmistä telineillä ja tikkailla. Etualalla mies kävelemässä.
Kosken Voiman kylätalon remontti loppusuoralla keväällä 2019. KUVA: TUULA EILITTÄ

Valokuitu, uimarantoja ja laavuja

Kyläyhteisö on liittynyt Tervolan Palveluverkkojen valokuituverkkoon vuoden 2020 aikana. Valokuidun piiriin liittyi tarpeellinen määrä talouksia, että hanketta lähdettiin toteuttamaan. Tämänkin hankkeen omarahoitusosuus hoidettiin talkootyöllä. Jokainen liittyjä maksoi oman osuutensa hankkeen rahoituksesta.

Kylillä on uimaranta- ja laavualueet Itäkoskella ja Länsikoskella. Nämä ovat kyläyhdistyksen hoidossa. Itäpuolen alueen yhdistys on vuokrannut Kemijoki Oy:ltä kymmeneksi vuodeksi.