Siirry sisältöön

Viitakoski

Kota Korkiamaassa. Lunta maassa sekä kodan katolla. Keväinen kuva.
Korkiamaan kota KUVA: RIIKKA TYNI

Viitakosken kylä sijaitsee noin 20 kilometriä Keminmaan kuntakeskuksesta pohjoiseen Jäämerentien länsipuolella. Viitakoski on rauhallinen ja maalaishenkinen kylä, jonka asutus sijoittuu pääosin sorapintaisen Viitakoskentien varrelle sekä kylän halki mutkittelevan Kaakamojoen rannoille. Joen varrella on runsaasti peltoaukioita, jotka kertovat tarinaansa kylän entisestä pääelinkeinosta, maanviljelystä. Savua nousee vakituisesti 16 talon savupiipusta. Talojen pihoilta löytyy todennäköisesti oma auto, koska julkista liikennettä kylällä ei ole. Kylällä on varsin aktiivisia ihmisiä ja monen eri alan yrittäjiä.

Kylällä on pieni toimiva kyläyhdistys. Kyläyhdistyksen toiminnan keskuksena toimii Korkiamaahan rakennettu kota, jossa pidetään yhdistyksen kokoukset ja muut tapahtumat. Kotaa voi vuokrata omaan käyttöön, myös kylän ulkopuoliset henkilöt. Korkiamaan kodan vierestä kulkee Kalli-Karunki latureitti ja luontoa metsineen on runsaasti tutkittavaksi kylän alueella.

Kylän korkeimmalla kohdalla sijaitsee vanha Viitakosken koulu, joka lakkautettiin jo 1967. Lakkautuksen jälkeen koulu toimi kylän kokoontumispaikkana aina 2000-luvun alkuun asti, jolloin kunta myi koulun yksityiskäyttöön.