Siirry sisältöön
Keskellä kuvaa punatiilinen vesivoimalaitos osin sumun peittämänä. Oikealla joen rantaa.

Kalastuspaikat

Keminmaan tunnetuin kalastuspaikka on luonnollisesti Kemijoki, Suomen pisin joki ja kuuluisa lohijoki. Keminmaassa on kuitenkin myös muitakin kalastukseen soveltuvia kohteita aina kymmenistä pienistä ja keskikokoisista järvistä joenhaaroihin.

Kemijoki

Kemijoen vesistössä saa kalastaa lähes kaikkialla. Voimalaitospatojen ala- ja yläpuolella kalastus on kielletty 100 metrin matkalla. Kemijoen vesistö tarjoaa poikkeuksellisen monipuolisia kalastusmahdollisuuksia: suurista säännöstelyjärvistä ja lähes luonnontilaisista suurjoista pieniin tammukkapuroihin.

Jokisuuhun nousee vuosittain runsaasti vaelluksen läpikäyneitä lohia ja meritaimenia. Jokisuulla lohiverkkojen määrä on ajoittain suuri. Isohaaran voimalaitoksien yhteyteen on rakennettu kaksi kalatietä, joita nousukalat käyttävät hyväkseen. Kalateitä käyttää noin 2000 kookasta lohikalaa vuodessa.

Kemijokisuulla Isohaaran voimalaitoksen alapuolella kalastus keskittyy lohen ja meritaimenen pyyntiin. Isohaaran voimalaitoksesta on merelle matkaa noin 5 kilometriä. Joen virtaama vaihtelee runsaasti vesivoimalaitoksen käytön mukaan. Ympäristöltään Kemijokisuu on rakennettua aluetta, sitä voi jopa kuvailla kaupunkikalastuskohteeksi. Kalastusalueen maisemaan kuuluvat Isohaaran voimalaitoksen massiivinen olemus ja E4-tien silta.

Kemijokisuulla kalastetaan pääasiassa soutu-uistellen. Rannasta kalastukseen soveltuu parhaiten moottoritien ja Isohaaran voimalaitospadon välinen jokialue. Käytetyimpiä vieheitä ovat lohen ja taimenen pyyntiin tarkoitetut vaaput, mutta myös lusikkauistimia ja perhoja käytetään. Jokisuulle on rakennettu laavuja ja heittolaitureita kalastajille. Kalastusaikaa alueella on ympäri vuoden. Kemijokisuun luontaisia kalakantoja ovat hauki, ahven, kuha, siika, lahna ja made. Kemijokeen istutetaan vuosittain suuria määriä lohta, taimenta ja siikaa.

Kalastusluvat

Kemijoen kalastusluvista vastaa Kemin kirkonkylän osakaskunta. Osakaskunnan kalavesiä ovat seuraavat alueet: Keminmaan kunnassa Liedakkalan kylän rajasta merelle, länsirajana Tornion kaupungin ja Kaakamo-Ruottalan kylän raja, itärajana Lautiosaaren kylän raja, sekä lisäksi erillinen vesialue Rytikarin ympärillä, jonka etelärajana Simon kunnan raja.

Viehekalastusluvat Isohaaran padosta Taivalkosken padolle voit ostaa myös netistä osoitteesta ala-kemijoki.fi/keminmaa-isohaaran-allas.