Siirry sisältöön

Liedakkala

Liedakkala on noin 500 asukkaan kotikylä Kemijokivarressa. Kylän ytimeen on kuntakeskuksesta matkaa 8-9 kilometriä.

Liedakkala on vanha asuinalue. Se on saanut nimensä tiettävästi jo 1200-luvulla kylään asettuneen saksalaisen kauppiaan mukaan. Liedecke on aikoinaan ollut yleinen pohjoissaksalainen sukunimi.

Liedakkalan keskuksessa sijaitsevat vanha kyläkoulu urheilukenttineen ja vapaa-aikatalo Seurala. Kylän eteläpäässä kylpylähotelli Pohjanrannan tilusten naapurissa palvelee Liedakkalan ratsastuskeskus.

Kyläyhdistys on kehittänyt Liedakkalan palveluja hanke- ja talkootyön avulla. Seuralan viereen on rakennettu leikkikenttä sekä uimarannalle laiturirakennelmia, pukeutumis- ja wc-tilat ja varasto- ja kahvilarakennus.

Vuodesta 2002 alkaen kyläyhdistys on rakentanut Kalli-Korteniva-ulkoilureittiä. Reitille on saatu taukopaikkoja, siirrettävä kahvio sekä uusi silta Kaakamojoen ylitse.

Liedakkalassa sijaitsevalta Kotikummun reitiltä on yhteys Kalli-Korkiamaa-ulkoilureitille. Kotikummun neljän kilometrin mittaisesta reitistä peräti 2,5 kilometriä on valaistu. Sen varrelle on rakennettu kota.

Yhdistyksen toiminta on virkeää. Se järjestää vuosittain Meri-Lapin laturetken sekä Match Show -koiranäyttelyn. Kyläyhdistys ylläpitää latukahvilaa Mykänmaassa ja kesäkahvilaa uimarannalla.

Liedakkalaan on asettunut useita yrityksiä, kuten Venla Oy Hirvikummussa, Keminmaan Riistajalostus Oy sekä Arttu ja Anssi Kannon lypsykarjatila.