Siirry sisältöön

Omatoiminen varautuminen

Ihmisten omatoiminen varautuminen helpottaa viranomaisten työtä kriisin sattuessa. Voimavarat eivät riitä välttämättä kaikkiin avuntarpeen kohteisiin heti, vaan tärkeysjärjestyksessä.

Omatoiminen varautuminen on osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Jokaisen tulee varautua itse erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten sähkö- ja tietoliikennekatkoihin.

Yksityisen henkilön varautumista säätelee pelastuslaki. Sen mukaan rakennuksen omistaja ja haltija on velvollinen ehkäisemään vaaratilanteiden syntymistä, varautumaan henkilöiden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa ja varautumaan sellaisiin pelastustoimiin, joihin omatoimisesti kykenevät.

Kotivara

Montako päivää taloutesi selviää ilman kauppareissua? Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä olla etukäteen mietitty toimintasuunnitelma. Kotivara tarkoittaa kykyä toimia poikkeustilanteessa.

Kotivaralla tarkoitetaan ensisijaisesti ruokaa ja juotavaa, mutta myös muita päivittäistarvikkeita, kuten lääkkeitä, vessapaperia, lamppuja.

Kotivara ei tarkoita erillistä elintarvikkeiden hätävarastoa. Idea on koota normaalia kulutusta suurempi mieleinen kotivara tuotteista ja tarvikkeista, joita käytetään muutenkin.

Jos vedenjakelu keskeytyy tai vesijohtovesi saastuu, viranomaiset perustavat vedenjakelupisteitä tilanteen niin salliessa. Kotoa on hyvä löytyä kannellisia astioita veden säilyttämistä ja kuljettamista varten ja uhkatilanteen mukaan jo ennalta varastoiden.

Astioiksi soveltuvat esimerkiksi puhtaat kannelliset ämpärit tai muoviset mehukanisterit tai kaupoista saatavat tähän tarkoitukseen tehdyt vesisäiliöt.

Kotivara on myös tietojen ja taitojen hankkimista, opettelemista ja ylläpitämistä. Varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin on hyvää kansalaistaitoa, esimerkiksi alkusammutus- ja ensiaputaidot ovat hyödyllisiä taitoja jokaiselle.

Sähkökatkoihin varautuminen

Todennäköisin häiriötilanne, joka kuntalaisen arkea merkittävällä tavalla vaikeuttaa, on laajamittainen ja pitkäkestoinen sähkökatko.

Kotona olisi hyvä olla varastoituna välttämättömiä ruokatarvikkeita, lääkkeitä, polttoaineita, pattereita ja käteistä rahaa muutaman päivän tarpeeseen. Sähköisistä tietojärjestelmistä riippuvaiset kaupat ja huoltoasemat eivät kykene myymään tuotteitaan ja sulkevat ovensa lähes välittömästi sähkönsaannin katkettua.

Kodin valaistus ja sähkölaitteet on hyvä kytkeä pois päältä sähkökatkon alettua. Jätä yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat.

Tärkeintä on katkaista virta liedestä, sähkökiukaasta, silitysraudasta, mikrouunista, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Sammuta myös sähköpatterit. Ne voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalon, jos ovat päällä sähköjen palauduttua, mutta ketään ei ole kotona.

Kun sähköt palaavat, kytke sähköpatterit päälle eri huoneisiin puolen tunnin välein. Näin äkillinen kuormituspiikki ei katkaise sähköjä uudelleen.

Lämmitä sähkösauna vasta seuraavana päivänä. Valmista ruokaa mikroaaltouunilla.

Veden tulo ei välttämättä ala heti, kun sähköt palaavat. Kun vettä alkaa tulla, siinä voi olla sakkaa. Juoksuta vettä, kunnes se kirkastuu.