Siirry sisältöön

Kivalot

Kivalot on noin sadan kilometrin mittainen vaarajono, joka alkaa Perämeren rannikolta Kemin ja Simon väliseltä alueelta ja ulottuu aina itäiseen Lappiin Ylä-Kemijoen varteen saakka. Korkeimmillaan vaarojen huiput yltävät jopa 300 metrin korkeudelle merenpinnasta.

Kivalon luonto on vaihtelevaa. Kivalon vaarajono on nykyisin pääosin retkeily- ja vapaa-ajanviettokäytössä. Muun muassa Simon kunnassa sijaitsevalta Martimoaavalta johtaa Kivaloille noin kolmentoista kilometrin mittainen patikkareitti. Vaarajonon koillisosassa on myös kaksi luonnonsuojelualuetta. Kivalon hirsirakenteinen autiotupa sijaitsee Keski-Penikan laella keskellä rakkakivikkoa ja sinne pääsee parhaiten kulkemalla Keski-Penikan näkötornin reittiä Kivalon P-paikalta. Kivalon autiotuvalta lähimmälle tielle on matkaa vain reilu kilometri. Autiotuvan lisäksi pihapiiristä löytyy tulentekopaikka, kuivakäymälä sekä palovartijan torni, joka toimii tänä päivänä näköalatornina.

Kivalon autiotupa on rakennettu kesällä 2009. Kamiinalla varustettu tupa tarjoaa majoitustilaa neljälle henkilölle. Tuvan läheisyydessä ei ole vedenottopaikkaa, vaan vesi pitää tuoda puolentoista kilometrin päästä Jääkärikämpän läheltä löytyvästä lähteestä.