VUOROPÄIVÄHOITO 

 

Keminmaassa tarjotaan vuoropäivähoitoa Pörhölänkankaalla vuonna 2013 valmistuneessa Kellomäen päiväkodissa. Vuorohoito tarkoittaa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin tapahtuvaa päivähoitoa. Lapsi on oikeutettu vuorohoitoon, jos huoltajien päätoiminen työ tai opiskelu vaatii sitä kyseisinä aikoina. Vuorohoito ei siis kuulu subjektiivisen hoito-oikeuden piiriin.

Vuorohoidossa annetaan varhaiskasvatussuunnitelman mukaista hoitoa ja kasvatusta, mutta koska hoito tapahtuu vuorolapsilla hyvin vaihtelevina vuorokaudenaikoina, kiinnitetään erityistä huomiota kodinomaiseen ja lämpöiseen yhdessäoloon.  Vuorohoitoa rytmittävät säännölliset ruokailut ja lepohetket. Arjen muita touhuja tehdään lapsen jaksamisesta ja vireystilasta riippuen. Toisinaan lapsi tarvitsee syliä ja rauhallista oleskelua satukirjojen tai laulujen parissa ja, kun energiaa riittää voidaan esimerkiksi leikkiä, ulkoilla ja pelata lautapelejä. Lapsen hoidon epäsäännöllisyydestä johtuen kasvatuskumppanuuden merkitys korostuu vanhempien ja henkilöstön välillä, jotta lapsen arki olisi turvallinen ja ehyt kokonaisuus.

Ennen hoitoa ja hoidon jälkeen on hyvä varata hetki kuulumisten vaihtamiseen, jotta sekä huoltajat että henkilöstö ovat tietoisia lapseen liittyvistä asioista. Varsinainen hoitoaika määräytyy huoltajien työajasta sekä työmatkaan kuluvasta ajasta yhteensä.

Lapsen hoidon tarve ilmoitetaan viimeistään maanantain klo 10 mennessä seuraavat kaksi täyttä kalenteriviikkoa eteenpäin kirjallisesti siihen varatulla lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen kellomaki@keminmaa.fi. Lapsen hoitoajan lisäksi ilmoituksessa tulee olla näkyvillä huoltajien työvuorot. Päiväkoti ei voi varata vuorohoitoa, jos hoitoajat tulevat myöhässä.

Hoitoaika voi olla maksimissaan kymmenen tuntia ja on lapsen edunmukaista, että huoltajien loma- ja vapaapäivät ovat myös lapsen vapaapäiviä. Myös esikoulua käyvät vuorolapset tarvitsevat vapaapäivänsä, jottei päiväkodissa oloaika ole liian pitkä.

Tarkemmat vuorohoitoa koskevat määritykset voi lukea sivistyslautakunnan 28.8.2013 laatimasta asiakirjasta, Vuorohoidon järjestämisen periaatteet Keminmaan kunnassa.

 

 

 

”Tiitiäinen metsäläinen

pieni menninkäinen,

posket tehty puolukasta,

tukka naavatuppurasta,

silmät on siniset tähdet.

 

Tiitiäinen metsäläinen

pieni menninkäinen,

keinu kuusen kainalossa,

tuutu tuulen kartanossa,

sammuta siniset tähdet!”

 

 

-Kirsi Kunnas-