Siirry sisältöön

Tiina Skinnari ja Marja Hakala ovat asettuneet Keminmaahan jäädäkseen – “Täällä pohjoisessa on hyvä elää ja yrittää”  

28.6.2024

Tiina Skinnari ja Marja Hakala ovat molemmat viihtyneet Keminmaassa jo pidempään: toinen yrittäjänä ja toinen keikkailevana artistina. Mikä sai molemmat jäämään synnyinseudulleen?  

Tiina Skinnari pyörittää kahta yritystä Keminmaassa: valtakunnallisesti toimivaa vaateverkkokauppa Disturbia ja paikallista kuntosaliyritystä Fit Meri-Lappia. ”Disturbin alkuvuosina haimme kasvuvauhtia Etelä-Suomesta, mutta pian huomasimme, ettei pääkaupunki ole meidän juttumme. Pohjoinen veti vahvasti puoleensa.”

Valtakunnallisesti toimiva vaateverkkokauppa Disturb aloitti liiketoimintansa alun perin Oulussa. Se ehti alkuvuosinaan käydä kasvumutkan Vantaallakin, mutta puolen vuoden pääkaupunkiseudulla toimimisen jälkeen yrittäjät Tiina ja Petri Skinnari alkoivat tähyillä pohjoiseen. Kotikunnaksi valikoitui Keminmaa Meri-Lapissa. Mitkä asiat vaikuttivat valtavirrasta poikkeavaan päätökseen?  

– Olemme alun perin molemmat kotoisin Keminmaasta, joten alue oli meille tuttu. Vertailimme myös kokonaiskustannuksia ja tulimme siihen tulokseen, että verkkokauppatoimintamme voisi yhtä hyvin toimia pohjoisesta käsin kuin Etelä-Suomestakin. Posti kulkee tavallisesti täältä Keminmaasta yhden arkipäivän sisällä kaikkiin osoitteisiin Suomessa, Skinnari kertoo.  

Myös sopivat tilat löytyivät Keminmaasta sujuvasti. Verkkokauppatoiminta pääsi tämän ansiosta käynnistymään nopeasti. Jo parissa vuodessa yritys kasvoi niin hurjaa vauhtia, että yrittäjät siirtyivät suurempaan rakennukseen tien toiselle puolelle. Varastotilaa on nyt lähes 1000 neliömetrin verran ja sen yhteydessä toimii Disturbin oma vaatemyymälä.

– Olemme toimineet vuodesta 2016 lähtien nykyisissä tiloissamme, jolloin laitoimme samalla kiinteistöfirman pystyyn. Lisäksi seinän toisella puolella toimii nykyisin kuntosaliyrityksemme Fit Meri-Lappi, jonka toiminta käynnistyi vuonna 2018, Skinnari kertoo.

Fit Meri-Lappi tarjoaa kuntosalipalveluiden lisäksi myös ryhmäliikuntatunteja ja pt-palveluita. ”Paikalliset ovat löytäneet meidät hyvin. Kun teet duunisi hyvin ja keskityt ydinpalveluihisi, toimii puskaradio kyllä suotuisasti pienellä paikkakunnalla”, Tiina Skinnari toteaa.

Hyvä maaperä yrittämiselle  

Kahta yritystä pyörittävän Skinnarin mielestä Keminmaa tarjoaa hyvät mahdollisuudet niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti toimiville yrityksille. Ruotsin markkinat ovat fyysisesti lähellä, ja alue sijaitsee Meri-Lapin keskeisimmässä liikenteen solmukohdassa. Myös paikallinen henkilökunta on pysynyt talossa pitkään. Yhdellä työntekijällä tuli tänä vuonna juuri 10 vuotta täyteen Disturbilla.

– Meillä on aivan mahtava henkilökunta molemmissa yrityksissämme. On ollut ilo löytää henkilöitä, jotka ovat pysyneet mukana pidemmän aikaan. Hyvät työntekijät motivoivat myös minua olemaan parempi esihenkilö, Skinnari toteaa.

Yhdessä miehensä kanssa Skinnari pyörittää yritysten lisäksi myös perhearkea, sillä pariskunnalla on kaksi kouluikäistä lasta. Keminmaa on lapsiperheen näkökulmasta ollut paras mahdollinen paikka asua, sillä kaikki tarvittava, kuten päiväkodit, koulut ja harrastukset ovat lyhyen välimatkan päässä.

– Olemme viihtyneet täällä todella hyvin. Keminmaa on kotimme. Se tarjoaa meille täydellisen paikan yrittää, elää ja kasvattaa lapsiamme, Skinnari summaa hymyillen.

Marja Hakala ja 12-vuotias Samuel ovat viihtyneet hyvin Keminmaassa. ”Arvostan alueen rauhallisuutta, turvallisuutta ja luonnon läheisyyttä. Myös harrastuksia löytyy lapsille.” 

Turvallinen ja tuttu koulutie 

Marja Hakalan kaunis sininen puutalo sijaitsee aivan hänen lapsuudenkotinsa vieressä. Vain pieni puro erottaa pihapiirit. Maisemat ovat tutut ja alue turvallinen kasvattaa omaa perhettä. Hakalan perheeseen kuuluu aviomies Arto sekä 12-, 15- ja 21-vuotiaat lapset.  

– Kävin mutkat muualla nuorempana, mutta melko pian päätin, että haluan palata Keminmaahan. Täältä löytyy kaikki, mitä tarvitsen. Varsinkin lapsia ajatellen, Hakala kommentoi. 

Hakalan perheen molempien poikien koulut sijaitsevat kävelymatkan päässä. Myös päiväkoti järjestyi läheltä, kun lapset olivat nuorempia.  

– Yhteistyö koulujen kanssa on sujunut aina todella hyvin. Keminmaassa voi olla huoleti, kun lapset lähtevät koulutielle. Täällä on erittäin turvallista. Opettajat ovat tuttuja ja ryhmäkoot ovat keskiarvoa pienempiä, Hakala esittelee.  

Marja Hakala on laulanut pienestä asti. Hän keikkailee ympäri Meri-Lappia eri kokoonpanoissa. ”Musiikki on intohimoni.” 

Haaveena laulajan ura 

Hakalan perheen arki pyörii vahvasti jalkapallon ympärillä, sillä perheen molemmat pojat harrastavat jalkapalloa ja aviomieskin on aktiivinen lajin parissa. Jalkapallon lisäksi lähialueelta löytyy lapsille muitakin harrastusmahdollisuuksia, kuten Kallinkankaan laskettelukeskus, luonto- ja hiihtoladut sekä frisbeegolf-radat.  

– Jos en ole kuskaamassa poikia harjoituksiin, olen suurella todennäköisyydellä laulamassa ja soittamassa pianoa kotonani, Hakala naurahtaa.

Laulajan urasta haaveileva Hakala keikkailee aktiivisesti yksin tai yhdessä eri kokoonpanojen kanssa. Debyyttisingle näki päivänvalon vuonna 2022, ja viimeisin teatterikiinnitys on Kranniteatteriin, josta hän sai roolin kesäksi.

– Laulaminen on ollut mukana elämässäni aivan pienestä tytöstä lähtien. Työskentelen päätoimisesti opettajana, mutta vapaa-ajallani keikkailen ja esiinnyn mielelläni. Haaveenani olisi, että voisin ehkä jonain päivänä toimia laulajana päätoimisesti, Hakala paljastaa.   

Hakala iloitsee, että Keminmaa on tarjonnut mahdollisuuden omannäköiseen elämään: hän on pystynyt keskittymään musiikin tekoon samalla kun on pystynyt pyörittämään perhearkea miehensä kanssa.

– Arvostan suuresti sitä, että Keminmaassa on turvallista elää lasten kanssa ja samalla mahdollista tavoitella omia unelmia. 

Lue lisää siitä, miten Keminmaa pitää huolta