Siirry sisältöön

”Onnela löytyi Keminmaasta” – Pienet luokkakoot, turvaisa yhteisö ja harrastusmahdollisuudet saivat Hakalat ihastumaan kotiseutuunsa 

26.6.2025

Marja ja Arto Hakalan tiet veivät hetkeksi opiskelemaan ja töihin toisaalle, mutta lopulta paluu Keminmaahan oli selkeä valinta: turvallinen yhteisö ja sujuva arki houkuttelivat molemmat takaisin kotiin.

Marja, Samuel, Mikael ja Arto Hakala ovat viihtyneet loistavasti Keminmaassa: ”Täällä lasten koulumatkat ovat turvallisia, luonto alkaa takapihalta ja harrastuksiin ajaa vartissa.”

Linnut visertävät, aamuaurinko pilkistää lähimetsän puiden välistä. Lapset ovat juuri lähteneet omille teillensä – toinen jalkapallokentälle potkimaan, toinen jokirantaan virvelöimään.

Marja Hakala aloittaa aamunsa takapihalta lähtevältä luontopolulla, kun samaan aikaan aviomies Arto Hakala suuntaa auton nokan kohti padel-kenttää.

”Keminmaassa kaikki on sopivan kokoista ja elämään löytyy jokaiselle mielekästä tekemistä. Arki toimii ja elämä on oikeasti helpompaa”, Marja summaa hymyillen. 

Hakalan perhe asustelee kodikkaassa omakotitalossa, josta on vartin ajomatka lähes minne tahansa: kouluihin, kauppaan, padel-kentälle, musiikkiharrastukseen tai Akkunusjoen rantaan.

Keminmaassa kohtaavat sopusointuisesti maaseudun rauha ja kaupungin kompaktius.  

Jokainen oppilas tulee kohdatuksi

Hakalan perheen arkea tavallisesti rytmittävät lasten koulupäivät, vanhempien työt sekä monipuolinen kattaus harrastuksia. 

”Täällä on turvallista kasvattaa lapsia. Koulumatkat ovat lyhyitä ja turvallisia, luokkakoot pieniä ja opettajia riittävästi jokaiselle lapselle. Kun lapsi lähtee kouluun, voi olla levollisin mielin”, toteaa Marja. 

Opettajan ammatissa Marja näkee päivittäin, mitä oikeanlaiset resurssit ja tuki merkitsevät lasten arjessa. Keminmaassa luokkien enimmäiskoko on linjattu olevan 25 oppilasta. Tämä on Keminmaan kunnan tekemä päätös, joka on poikkeava yleisestä trendistä kasvaneisiin ryhmäkokoihin. Tavoitteena on varmistaa oppimisen laatu ja yksilöllinen tuki oppilaille. 

”Kun luokkakoot ovat alle 20 oppilaan kokoisia, me opettajat pystymme keskittymään juuri siihen, mikä työssä on tärkeintä: opettamiseen ja oppilaiden kohtaamiseen.” 

Keminmaan kouluissa oppilaita on keskimäärin 17 luokkaa kohden. Mikael Hakalan koulumatka ala- ja yläasteelle on ollut pyörämatkan päässä. Ensi lukukaudella puhaltavat uudet tuulet, kun merkonomiopinnot alkavat ammattikoulussa. 

Yhteisöllisyyttä ja harrastustoimintaa yli kuntarajojen 

Keminmaassa on tavallista, että luonto alkaa takapihalta. Hakaloiden pihapiirin vieressä kulkee esimerkiksi hiihtolatu ja Akkunusjoki virtaa vapaana lyhyen kävelymatkan päässä.  

”Kun talvella sataa ensilumi, saattaa Kallinkankaalla olla täystohina päällä, kun lapset jonottavat laskettelemaan.” 

Kallinkangas muuttuu Marjan ja Arton mukaan lasten ja nuorten olohuoneeksi: siellä lasketellaan, hiihdetään, pulkkaillaan ja syödään eväitä laavulla. Kesällä taas tallaillaan metsäreiteillä ja heitetään frisbeegolfia upeissa maisemissa. 

”Harrastusmahdollisuudet ovat todella monipuoliset. Lapset ja nuoret käyvät harrastuksissa paitsi Keminmaassa, myös naapurikunnissa kuten Kemissä, Torniossa ja Simossa. Kuntarajat eivät ole mielestäni koskaan olleet este, vaan merilappilaisuus on ollut ennemminkin yhdistävä tekijä”, Hakalat kertovat.

Erityisesti Marja Hakalalle luonto on tärkeä. Se on paikka niin rauhoittumiselle kuin yhdessäololle.

Hakaloiden mukaan Keminmaassa uudet tulokkaat otetaan lämpimästi vastaan ja toivotetaan tervetulleiksi mukaan toimintaan. Verkostoituminen tapahtuu luontevasti harrastuksissa, tapahtumissa tai vaikkapa leikkipuistossa. 

Keminmaa ja Meri-Lapin alue tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia myös kulttuurin saralla – teatteria, musiikkia ja monipuolisia tapahtumia riittää. 

”Täällä voi oikeasti toteuttaa itseään ja unelmiaan,” summaa Marja, joka vapaa-ajallaan toteuttaa myös laulajan uraa.

Kaikki olennainen on lähellä 

Keminmaasta Tornioon ajaa vartissa, Kemiin kymmenessä minuutissa, lentokentälle hurauttaa viidessä. Ruotsin rajakin on lähettyvillä – tarjoten mahdollisuuden nauttia naapurimaan palveluista, tuotteista ja nähtävyyksistä. 

”En ole koskaan tuntenut olevani liian kaukana tai syrjässä. Päinvastoin – täällä kaikki olennainen on lähellä”, Marja kiteyttää.  

Keminmaassa on tilaa rakentaa onnela ja elää omannäköistä elämää.

Entä asumisen hinta? 

”Kun viimeksi tarkistin, Helsingin pienen yksiön hinnalla saa Keminmaasta omakotitalon,” Arto huomauttaa. 

Hakaloiden mukaan eläminen Keminmaassa on muutenkin kohtuuhintaista. Harrastusmahdollisuudet ovat helposti saavutettavissa ja usein edullisempia kuin suurissa kaupungeissa. Parkkipaikasta ei tarvitse taistella, ja kiirekin unohtuu. 

”Ei tarvitse jonottaa eikä aikatauluttaa elämää minuutilleen. Täällä kyllä ehtii perille – omaan tahtiin,” Marja hymyilee. 

Haluaisitko sinäkin elää kuten Hakalat? Osallistu “Keminmaa kutsuu kotiin” -kesäkampanjaan.

Lue lisää siitä, miten Keminmaa pitää huolta