Turvallisuus ja omatoiminen varautuminen
Jokaisen tulee varautua itse erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten sähkö- ja tietoliikennekatkoihin. Ihmisten omatoiminen varautuminen helpottaa viranomaisten työtä kriisin sattuessa. Päivittäisiin ja poikkeuksellisiinkin vaaratilanteisiin varautuminen on luonnollista aloittaa omista tiedoista ja taidoista sekä asuin- ja työympäristön turvallisuudesta.
Kuntalaisten omatoimista varautumista ylläpidetään ja kehitetään siten, että kuntalaisilla on riittävät valmiudet toimia oikein häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Kuntalaisia myös kannustetaan osallistumaan erilaisiin turvallisuuskoulutuksiin (esimerkiksi alkusammutus ja ensiapu) ja kehittämään valmiuksiaan omatoimiseen varautumiseen liittyen.
Valmiuslain 1552/2011 mukaan poikkeusoloja ovat:
Häiriötilanteita ovat esimerkiksi vakavat luonnononnettomuudet, kuten myrskytuhot ja vedenpinnan äkillinen nousu. On olemassa myös ihmisen toiminnasta aiheutuvia häiriötilanteita, kuten mellakka ja terrorismi. Häiriötilanteita voi esiintyä niin normaalioloissa kuin poikkeusoloissakin. Häiriötilanne voi koskea esimerkiksi koko valtakuntaa tai olla alueellinen tai paikallinen. Häiriötilanne voi myös liittyä ainoastaan johonkin toimintoon, esimerkiksi rahahuoltoon.
Väestöä voidaan varoittaa vaaran uhatessa monin keinoin kuten:
YLEINEN VAARAMERKKI:
TOIMI NÄIN KUULTUASI YLEISEN VAARAMERKIN:
HUOM! Ota selvää, miten asuntosi / vapaa-ajanasuntosi/ työpaikkasi ilmastointi on suljettavissa. Suunnittele ennalta, miten oman asuntosi tiivistäminen on tehtävissä.
Hyödyllisiä linkkejä:
Keminmaan kunnan valmiussuunnitelma yleinen osa