Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatiedote 3.11.2021 

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tällä viikolla todettu 26 uutta koronavirustapausta. Länsi-Pohjan keskussairaalassa on koronapotilaita sairaalahoidossa. Tehohoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita. Sairaalahoidossa ei ole potilaita, joilla on täysi rokotussuoja.


Viime viikon 60 tartunnasta jäljitettiin 75% prosenttia. Karanteeni alkoi viime viikolla 800 henkilöllä.


Meri-Lapin tartuntatautilääkärit ovat tänään pitäneet kokouksen alueen epidemiatilanteesta:


Ilmaantuvuus on ollut koko ajan nousussa. Kahden viikon luku on 160/100 000 ja se on pandemia-ajan korkein.

 

Leviämisvaiheeseen siirtymistä sekä rajoitustoimien käynnistämistä arvioidaan 10.11.2021 pandemiatyöryhmän kokouksessa. Anniskeluravintoloista on ilmaantunut useita tartuntaketjuja ja alueella arvioidaan tarvetta ottaa ravintolarajoitukset ja koronapassi käyttöön.


Koko Länsi-Pohjan alueella otetaan käyttöön laaja etätyösuositus sekä laaja kasvomaskin käyttösuositus. Kasvomaskin käyttöä suositellaan lähikontakteissa työpaikoilla ja oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen. Erityisen tärkeää suojautuminen on puutteellisen rokotussuojan omaaville henkilöille.


Töihin tai kouluun ei mennä sairaana, vaan lievissäkin flunssaoireissa tulee välttää kontakteja toisiin ihmisiin ja hakeutua koronatestiin.


Koululaisten karanteenikäytäntöjä muutetaan. Tavoitteena on turvata lasten ja nuorten mahdollisimman häiriötön koulunkäynti. Jatkossa pääpaino altistustilanteissa on ala- ja yläkoululaisten vapaa-ajan kontaktien kartoituksessa. Kokonaisten luokkien karanteeneja pyritään välttämään ja huomio kiinnitetään vain korkean riskin tilanteisiin tartuntatautilääkärin tekemän harkinnan mukaan. Muutos ei koske aiemmin alkaneita karanteeneja.


Turvallista koronarokotetta suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Rokote ei estä kokonaan tartunnan saamista, mutta suojaa erittäin tehokkaasti vakavalta sairastumiselta.


Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, LPSHP

Takaisin